Hoofdpijn komt vaak voor en veel mensen hebben er dan ook dagelijks mee te maken. Er zijn een aantal soorten hoofdpijn, allen met verschillende oorzaken en symptomen. Wil je hoofdpijn graag voorkomen, dan is het goed om de oorzaken weg te nemen voor zover dat mogelijk is. Wanneer dit niet helpt, zijn er ook nog pijnstillers die je kunnen helpen. Door na te gaan waar de hoofdpijn vandaan komt, kun je het probleem aanpakken.

Spanning in je spieren

Spanningshoofdpijn heeft meestal met je spieren te maken en is de meest voorkomende hoofdpijn soort. Deze vorm komt voor bij iedereen, ongeacht de leeftijd. Hierbij heb je vooral last van een drukkende en doffe pijn in de schedelhuid, in je nek of de slapen. Ook kan het voelen alsof er een strakke band om je hoofd heen zit.

Deze vorm van hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door een slechte of verkeerde houding, bijvoorbeeld tijdens het werk, maar ook door angst, problemen en stress.

Hoofdpijn door medicatie

Wanneer je vaak en voor een langere periode medicatie gebruikt tegen hoofdpijn, kan het goed zijn dat je op een bepaald moment merkt dat je meer van deze medicatie nodig hebt. Slik je de pillen niet, dan zal je al gauw merken dat de pijn direct terugkomt. De hoofdpijn die je dan voelt, komt boven op de pijn die je al had waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Je krijgt namelijk steeds vaker last van hoofdpijn waardoor je meer pillen moet gaan slikken.

Een langdurig en regelmatig gebruik van medicatie tegen hoofdpijn kan dus zelf ook deze pijn veroorzaken. Dit is bij spanningshoofdpijn en migraine dan ook een risico. Daarnaast kan het ook zijn dat de pijn wordt veroorzaakt door medicatie die je moet gebruiken. Dit staat dan in de bijsluiter van het medicijn.

Overige oorzaken van hoofdpijn

Er is ook nog pijn die op kan treden zonder dat dit komt door spanning of medicatie. Dit wordt meestal veroorzaakt door een verkoudheid, koorts, het drinken van teveel alcohol, het schommelen van de hormoonspiegel, slechte ogen, het dragen van een verkeerde bril of problemen met je kaak of gebit.

Ook is er zogeheten weekendhoofdpijn. Dit kan komen doordat je in het weekend een heel ander patroon hebt als doordeweeks. Bijvoorbeeld omdat je in het weekend minder koffie drinkt of juist meer alcohol, je langer slaapt en je lichaam dit niet gewend is, je geen last van stress hebt en doordat je later eet.

Lees ook: Zo zorg je voor ritme tijdens het thuiswerken

Vorig artikelZo zorg je voor ritme tijdens het thuiswerken
Volgend artikelMooie wandelroutes in Gelderland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here