Zwarte schimmel in en rondom je huis is eenvoudig te herkennen en het ziet er vies uit. Schimmels zijn ook onhygiënisch, maar nog belangrijker, schimmels zijn ook gevaarlijk! Vooral de giftige zwarte schimmel kan bij langdurig blootstelling voor zowel milde als ernstige gezondheidsklachten zorgen. Helaas komt de zwarte schimmel het vaakst voor en de levende organismen manifesteren zich voornamelijk in vochtige ruimtes, zoals de badkamer. In dit blog vertellen we meer over de gevaren van de zwarte schimmel.

Wat is een schimmel?

Een schimmel is een levend organisme dat op een paddenstoel lijkt en je herkent ze dan ook vaak aan de haartjes die bij schimmelvorming ontstaan. De witte schimmel is vooral te herkennen aan de witte en harige uitslag op oppervlakken terwijl de zwarte schimmel zwarte stippen en/of donkere vlekken veroorzaakt. De schimmel vermeerdert zich door middel van spoorvorming en de schimmel an sich is niet gevaarlijk zolang je er niet aan zit. Juist de sporen die worden afgescheiden zijn gevaarlijk, want deze zweven door de lucht en worden door mensen ingeademd.

Waar vind ik de zwarte schimmel?

De zwarte schimmel vind je in en rondom het huis en in vochtige ruimtes. Schimmel in badkamer komt enorm vaak voor terwijl je schimmels ook in het toilet en in de keuken kunt ontdekken. Maar ook in overige kamers en buitenshuis kunnen schimmels zich vermeerderen. Gesprongen leidingen, defecte en verstopte regenpijpen en een hoge luchtvochtigheid kunnen ervoor zorgen dat schimmels een kans krijgen om zich aan een oppervlakte te hechten en zich te vermeerderen. Dus je moet eigenlijk altijd alert zijn op of je zwarte spikkels, donkere vlekken of witte en harige aanslag ziet zitten.

Wat moet ik doen als ik schimmel heb ontdekt?

Wanneer je schimmels hebt ontdekt is erg nog geen reden tot paniek, maar je moet er wel actie op ondernemen. Schimmels kun je het beste zo snel mogelijk verwijderen, want juist een langdurige blootstelling aan schimmelsporen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Schimmels zijn gelukkig wel redelijk simpel te verwijderen. In veel gevallen volstaat een emmertje heet water met een beetje soda al, maar je kunt bij een willekeurige supermarkt of bouwmarkt ook professionele schimmelreiniger aanschaffen. Schoongemaakte plekken, zoals het plafond in de badkamer zou je eventueel ook kunnen sauzen met een schimmelwerende verf.

Wanneer niets helpt

Als het schoonmaken niet werkt of als de schimmel slechts tijdelijk verdwijnt en weer razendsnel terugkeert, is het slim om een professioneel bedrijf in te schakelen die de schimmels in het huis deskundig kan verwijderen. Hier heb je lang profijt van en je weet zeker dat alle schimmels zijn verwijderd. Na het verwijderen van de schimmels kun je bijvoorbeeld een badkamer of een toilet weer veilig gebruiken.

De milde gezondheidsklachten

Blootstelling aan de sporen van de zwarte schimmel kunnen milde gezondheidsklachten veroorzaken. Hier moet gedacht worden aan jeukende en brandende ogen en een geïrriteerde huid. Ook geïrriteerde slijmvliezen komen vaak voor en dat zorgt voor het idee dat je continu verkouden bent.

De ernstige gezondheidsklachten

De zwarte schimmel kan ook ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Denk hierbij aan longproblemen, extreme vermoeidheid, stress en astma. Aandoeningen die niet alleen onprettig zijn, maar ook gevaarlijk kunnen zijn. Het is per persoon afhankelijk of je deze klachten of enkele klachten hebt en het is uiteraard ook afhankelijk van hoe lang je al aan de sporen van de zwarte schimmel bent blootgesteld.

Kan ik voorkomen dat ik schimmel in mijn huis heb?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat schimmels de kans krijgen om zich aan muren, plafonds en kleding te hechten. Allereerst is het belangrijk om goed te ventileren en bijvoorbeeld de badkamer goed te drogen als je klaar bent met douchen. Ook een goede afzuiginstallatie kan hierbij helpen. Daarnaast kun je ook met een vochtmeter de luchtvochtigheid in huis opmeten en bij een te hoge waarde vochtvreters neerzetten. De aanschaf van een goede luchtreiniger die tegen schimmels kan optreden is ook geen overbodige luxueuze en dan heb je natuurlijk ook nog altijd de optie om een professioneel bedrijf in te schakelen om de nodige voorzorgsmaatregelen tegen schimmels te laten treffen.

Vorig artikelEen rolstoel auto van Freedom Auto Aanpassingen
Volgend artikelWaarom je zonnepanelen aan zou moeten schaffen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here