Het heeft natuurlijk een aantal voordelen om te werken vanuit huis, zeker voor kleine ondernemers. Vaak kun je werken zonder afgeleid te worden door een te drukke omgeving, maar je bespaart ook op de reistijd en de brandstof. Daarnaast hoef je ook geen ruimte te huren. Maar je maakt ook kosten wanneer je vanuit huis werkt. In dit artikel lees je welke kosten er aftrekbaar zijn en of jij ook fiscaal voordeel kunt behalen.

Energiekosten gedeeltelijk aftrekbaar

Wanneer je ZZP’er bent kun je waarschijnlijk in aanmerking komen voor de aftrek van een deel van de energiekosten. Deze kosten betaal je privé maar als je vanuit huis werkt met apparatuur dat op de ondernemingsbalans staat en het apparaat daarnaast veel energie verbruikt, kun je deze kosten aftrekken van de fiscale winst. Wel heb je hiervoor een aantal gegevens nodig namelijk het aantal Watt van het apparaat(A), het aantal uur dat het apparaat dagelijks aanstaat(B) en het aantal dagen per jaar dat het apparaat aanstaat(C). Door nu A x B x C/1000 te doen en de uitkomst te vermenigvuldigen met het tarief dat je per kilowattuur betaald, weet je wat je per apparaat kwijt bent.

Ruimte voor thuiskantoor

Heb je jouw kantoor op de zolder van je eigen huis, dan kun je deze niet aftrekken. Maar er zijn wel een paar gevallen waarin het wel mogelijk is de kosten voor het gebruik van de ruimte af te trekken. In het geval je thuiskantoor apart verhuurbaar is en voorzien is van een eigen ingang kan het zijn dat er sprake is van een uitzondering op de regel. Wel moet het grootste gedeelte van je inkomen op het thuiskantoor verdiend worden. Op de website van de Belastingdienst kun je kijken of je hiervoor in aanmerking komt. Overleg wel altijd eerst met je boekhouder of adviseur voordat je besluit deze kosten af te trekken. Er zitten namelijk nogal wat regels aan vast.

Kantoorbenodigdheden zijn altijd aftrekbaar

De kosten die je maakt voor spullen die je nodig hebt voor je onderneming zijn altijd aftrekbaar. Hierbij kun je denken aan meubilair voor je kantoor, maar ook een printer inclusief inkt en papier, je computer of laptop en je telefoon. Daarnaast is ook je internetverbinding gedeeltelijk aftrekbaar van de winstbelasting en inkomstenbelasting. Vergeet bij de aangiften ook niet de kosten voor je website, een zakelijke cursus, vakliteratuur en de kosten voor de boekhouder.

Lees ook: Foundation dat goed blijft zitten? Dat doe je zo!

Vorig artikelFoundation dat goed blijft zitten? Dat doe je zo!
Volgend artikelVaste lasten verlagen? Dat doe je met deze tips!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here