Of het nodig is te sparen voor je eigen pensioen, dat hangt natuurlijk helemaal af van je persoonlijke situatie. Ben je wel van plan dit te gaan doen, dan zijn daar verschillende mogelijkheden voor. In dit artikel laten wij je aan de hand van een aantal tips zien, hoe jij zelf je pensioen op kunt bouwen.

Is het sparen voor je pensioen echt nodig?

In Nederland is het pensioen gebaseerd op drie punten. Deze drie punten zullen we hieronder voor je verduidelijken:

  1. Allereerst het basispensioen vanuit de overheid. Hier vallen de ANW, AOW en de WIA onder. Woon en/of werk je in Nederland, dan heb je hier automatisch recht op.
  2. En dan het werkgeversdeel. Dit zijn alle afspraken die gemaakt worden tussen werkgevers en werknemers over zowel het nabestaanden-, ouderdoms- en arbeidsongeschiktheidspensioen. Dit is dus het pensioen dat je via je werk opbouwt echter, is dit pensioen niet verplicht.
  3. Je kunt ook zelf je pensioen opbouwen. Wanneer je straks meer pensioen wilt ontvangen dan het deel dat je via de overheid en/of je werkgever krijgt, kun je zelf sparen voor een aanvulling hierop. Dit is ook van groot belang voor bijvoorbeeld zzp’ers, die geen pensioen via een werkgever opbouwen.

Wat zijn de mogelijkheden voor het sparen van pensioen

Allereerst kun je natuurlijk sparen op een spaarrekening of deposito. Echter, een nadeel hierbij is dat de spaarrente meestal variabel is en dus kan gaan dalen. Bij een deposito staat het geld vast voor een periode die door jou bepaald is en dus is er gegarandeerd rendement. Nog een groot nadeel van het sparen via een spaarrekening of deposito is dat je boven een bepaald vrijgesteld bedrag vermogensbelasting moet gaan betalen. dit komt omdat deze manier van sparen geen fiscale vrijstelling kent.

Wil je die fiscale vrijstelling wel, dan kun je kiezen voor een lijfrenteverzekering of bancaire lijfrente. Bij een lijfrente bouw je namelijk vermogen op, dat na een bepaalde leeftijd tot uitkering komt. Een voordeel hierbij is dat je geen belasting betaald over het bedrag, onder de voorwaarde dat je een pensioentekort hebt. Dit is onder andere het geval wanneer je geen pensioen krijgt via een werkgever.

Tips om zelf je pensioen te regelen

Bedenk je eerst of je het geld dat je gaat sparen voor een langere tijd kunt missen. Wanneer je daar niet helemaal zeker van bent, kun je het beste kiezen voor een spaarrekening of spaardeposito met een korte of middellange looptijd. Ben je van plan te kiezen voor de verzekerde lijfrente? Let dan wel goed op de kosten die de verzekeraar rekent, dit kan namelijk erg hoog uitvallen.

Lees ook: Wat is phishing en wat doe je ertegen?

Vorig artikelWat is phishing en wat doe je ertegen?
Volgend artikelWat moet je doen bij een tekenbeet?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here