Waar zonnepanelen een aantal jaren geleden nog ontzettend duur waren, zijn ze tegenwoordig een stuk goedkoper geworden. Dit komt vooral door de technische ontwikkelingen die gedaan zijn. Zonnepanelen zijn dus steeds betaalbaarder, maar daarnaast natuurlijk ook erg klimaatvriendelijk en energiezuinig.

Waarom kiezen voor zonnepanelen?

Zonnepanelen werken op zon en wind, twee energiebronnen die er altijd zijn. In de zomer draaien de panelen op volle toeren, maar ook wanneer het bewolkt is of als we midden in de winter zitten, weten ze nog stroom op te wekken. Het is een groene energiebron waardoor je altijd je eigen duurzame energie hebt.

Daarnaast zijn zonnepanelen ook goed voor je portemonnee, want je energierekening wordt een heel stuk lager. De aanschaf van de panelen kost natuurlijk wel wat, maar dat heb je binnen een aantal jaar alweer terugverdiend. Ook is het zo dat je veel minder afhankelijk bent van stroomprijsstijgingen, omdat je zelf je eigen duurzaam stroom opwekt.

Hoe werken zonnepanelen precies?

Wil je zonnepanelen kopen, dan is het eerst een goed idee meer te weten te komen over deze panelen. Op die manier weet je precies hoe ze werken, hoeveel stroom één paneel je oplevert en hoeveel panelen je nodig hebt om je hele huishouden te voorzien van groene stroom.

Een zonnepaneel heeft gemiddeld een vermogen van 370 Wattpiek en wekt hiermee ongeveer 315 kilowattuur op. Hiermee kun je ongeveer 1,5 uur per dag stofzuigen of 40 keer de koffiemachine aanzetten. Gemiddeld verbruikt een huishouden 3500 kilowattuur per jaar, en dus zou je met 11 of 12 zonnepanelen je hele huishouden kunnen voorzien van groene stroom. Uiteraard is dit per huis en huishouden verschillend, en is het altijd goed om je jaaroverzicht van je energieleverancier te bekijken om te zien wat je per jaar verbruikt.

Voor dit aantal zonnepanelen betaal je ongeveer 5.000 euro waarvan je een gedeelte bij de Belastingdienst kunt terugvragen. Na ongeveer 6 jaar heb je dit bedrag terugverdiend door de besparing van je panelen, waardoor je daarna dus kunt genieten van gratis stroom. Zonnepanelen gaan daarnaast ongeveer 25 jaar mee, dus je kunt er ook nog een mooi bedrag mee verdienen omdat je geen kosten meer hebt aan energie.

Kunnen er panelen op mijn dak?

Natuurlijk wil je ook weten of jouw dak wel geschikt is voor zonnepanelen. In principe kunnen panelen op zowel schuine als platte daken worden geïnstalleerd. Belangrijk hierbij is het uiteraard wel, dat de constructie van het dak sterk genoeg is om de panelen te kunnen dragen. Beschik je over een rieten dak, een dak met asbest of een plat dak met zachte isolatie? Dan is het niet mogelijk panelen te installeren.

Ook is het zo dat het dak genoeg zonlicht moet krijgen. Staat het dak in de herfst of lente voor meer dan 18 uur per dag in de schaduw, dan is het niet rendabel om panelen te installeren. Het beste is het, wanneer het dak een oriëntatie heeft tussen het zuidwesten en het zuidoosten.

Vorig artikelWelke gezondheidsklachten kunnen door zwarte schimmel ontstaan?
Volgend artikelWat valt er allemaal onder een autoverzekering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here