In het begin voelde het waarschijnlijk ideaal. Je had ineens geen reistijd meer, kon lekker vanuit huis werken en als je wilde kon je zelfs de hele dag in je joggingbroek of pyjama rond blijven lopen. Maar nu we allemaal al voor een langere tijd vanuit huis werken kan het ook tegen gaan staan. Vaak is het zo, dat je vooral het ritme mist wanneer je thuis werkt. Daarom geven wij je in dit artikel tips om thuis goed te kunnen blijven werken met een ritme, en zo ook nog wat energie over te houden voor de rest van de dag.

Deel je dag op in stukken voor je ritme

Vanuit huis werken is niet hetzelfde als op kantoor, daar zal je waarschijnlijk zelf ook al achter gekomen zijn. Je stapt niet iedere ochtend op hetzelfde tijdstip in de auto, bus of trein en daarnaast ben jij nu degene die vaker de hond uit zal moeten laten want je bent de hele dag thuis. Heb je kinderen, dan verloopt je dag nog weer anders. Zeker als die ook thuis zitten vanwege corona.

Wil je zorgen voor een ritme dan helpt het om je dag in te delen in tijdsblokken. Door deze tijdsblokken vervolgens te delen met je collega’s en je gezin weet iedereen wanneer jij aan het werk bent en dus niet gestoord kan worden.

Zorg voor een goede plek

Het maakt in principe niet uit waar in huis je aan het werk gaat, als je er maar voor zorgt dat het jouw ideale plek is. Dit helpt niet alleen bij het behouden van je ritme, maar ook voor je gezondheid. Kies de meest comfortabele stoel en gebruik een los toetsenbord en muis als je merkt dat je last krijgt van je schouders bij het gebruik van een laptop. Heb je geen ideale plek in huis, wissel dan af en toe van plek, zithouding of stoel. Ook regelmatig in beweging komen is belangrijk. Ga bijvoorbeeld een blokje om tijdens de pauze.

Neem voldoende pauze

Werk je op kantoor, dan weet je wanneer je pauze hebt maar thuis wil dat er nog weleens bij inschieten. Voor je het doorhebt zit je veel te lang achter je computer te typen of er komt weer een e-mail binnen die beantwoord moet worden. Het is dus belangrijk dat je niet de hele dag maar aan één stuk doorwerkt, maar dat je ook echt even pauze neemt. Dit is ook heel belangrijk voor je ritme! Dus doe even een nieuwe was in de machine, geef de planten water, zet de muziek aan en ga dansen of ga even buiten zitten en geniet van de frisse lucht buiten.

Zorg voor ritme met je collega’s

Mis je echt het contact met je collega’s, dan kun je ze natuurlijk ook digitaal opzoeken. Plan wekelijks, of dagelijks wanneer dit nodig is, een bespreking in waarin het werk met elkaar bespreekt maar ook gewoon even de tijd hebt om bij te kletsen. Ook een vrijdagmiddagborrel kan prima gedaan worden, maar dan wel digitaal.

Lees ook: Hoe vergroot jij je zelfvertrouwen?

Vorig artikelHoe vergroot jij je zelfvertrouwen?
Volgend artikelElke dag hoofdpijn, hoe kan dit?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here