Er zijn heel wat mooie wandelroutes te vinden in Gelderland. Iemand die niet uit deze provincie komt zal waarschijnlijk gelijk roepen dat je dan naar de Veluwe moet gaan. Dat is inderdaad een hele mooie optie, maar zeker niet de enige! Wat denk je van de Achterhoek, de Betuwe, Millingerwaard of het Renkumse Beekdal? In dit artikel geven wij je een paar tips voor mooie wandelroutes in Gelderland.

Wandelroutes in Rivierenland

Rivierenland wordt gevormd door de Betuwe, Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. Je vindt hier boomgaarden vol met bloesem, appels, kersen en peren met dank aan de vruchtbare kleibodem. Maar ook zijn er uiterwaarden en dijken te vinden. De mooiste plekken in dit gebied zijn Culemborg, Zaltbommel Geldermalsen en Buren en hier zijn verschillende mooie wandelroutes te vinden. Niet alleen in de natuur, maar bijvoorbeeld ook door Culemborg of Zaltbommel heen waar je kunt genieten van de geschiedenis. Wist je bijvoorbeeld dat er in 1995 250.000 mensen geëvacueerd moesten worden omdat er kans was op overstroming?

De Gelderse Vallei

Tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug vind je de Gelderse Vallei. Lang geleden stroomde hier de Maas doorheen, maar tijdens de IJstijd is deze richting het westen gegaan toen er een ijsblok het dal ingleed. Deze ijsmassa zorgde ervoor dat er stukken land omhoog kwamen, waardoor de Utrechtse Heuvelrug ontstond. Nadat al het ijs gesmolten was werd dit gevuld met dekzand, klei en veen. Hier is tegenwoordig niet veel meer van terug te zien, behalve dan wat blauwgrasland, maar je kunt hier ook genieten van mooie bossen en de heide. Het is een open gebied wat er niet alleen voor zorgt dat wandelaars, fietsers en ruiters hier graag komen, maar ook weidevogels en andere wilde dieren.

Het Rijk van Nijmegen wandelroutes

Ten oosten van het Land van Maas en Waal en ten zuiden van de Over-Betuwe vind je het Rijk van Nijmegen. Deze naam klinkt misschien heel erg stads, maar het is vooral een gebied vol natuur. Denk aan de uiterwaarden van Maas en Waal, Groesbeek met zijn mooie bossen de vennen in Hatert en Overasselt en het Heiderijk. Een wandeling bij de vennen brengt je langs mooie rivierduinen en donkere vennen met wollegras en veenpluis. Onder het Rijk van Nijmegen valt ook Berg en Dal, waar je vooral polders, bergen en dalen vindt.

Het Renkums Beekdal

Deze plek is ruim 100.000 jaar geleden gevormd door schurend smeltwater, en is tegenwoordig een heel belangrijke schakel in de Renkumse Poort. Deze poort zorgt voor de overgang van de hoge, droge Veluwe naar de natte en lage uiterwaarden van de Rijn. In deze uiterwaarden vind je ook Kasteel Doorwerth. Een heel mooie en oude waterburcht die in 1260 in brand is gestoken. Bij het kasteel vind je ook Museum Veluwezoom en het is absoluut een mooie plek om te wandelen. Het kasteel is verbonden met de Italiaanse Weg; een weg met haarspeldbochten en duidelijke hoogteverschillen.

Lees ook: Elke dag hoofdpijn, hoe kan dit?

Vorig artikelElke dag hoofdpijn, hoe kan dit?
Volgend artikelWat kun je doen tegen slecht slapen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here