Iedereen heeft wel eens zo’n nacht dat je heel onrustig slaapt, niet in slaap kan komen of midden in de nacht ineens klaarwakker in je bed ligt. Dit is ontzettend vervelend, maar hier is wel wat aan te doen. In dit artikel geven wij je een aantal handige tips die je overdag toe kunt passen, om ervoor te zorgen dat je in de nacht beter kunt slapen.
Later op de dag sporten
Het helpt absoluut om overdag flink te bewegen. Het beste kun je dit later op de dag doen, in de middag of vroeger avond. Kun je alleen in de ochtend sporten? Dan is dat uiteraard ook geen probleem en ook dat zorgt voor een goed effect, maar er moet dan wel langer worden gesport wil je de slaapkwaliteit beïnvloeden.
Veel licht overdag om beter te slapen
Voldoende daglicht overdag zorgt er niet alleen voor dat je biologisch klok scherp wordt gehouden, maar stimuleert ook de productie van melatonine. Vooral in het najaar en in de winter is daglicht belangrijk omdat het dan langer donker is. Zit je overdag vaak in een donkere ruimte, dan is het aan te raden een volspectrum daglichtlamp aan te schaffen om beter te kunnen slapen ’s nachts.
Raam open en verwarming uit
In de slaapkamer is het belangrijk dat je je raam open zet, en de verwarming uit laat. De beste temperatuur op de slaapkamer ligt namelijk op de 18 graden. Ook een goede ventilatie is belangrijk, en de frisse lucht draagt bij aan een goede en gezonde slaap.
Slapen in verduisterde kamer
Ook is het belangrijk je kamer zo veel mogelijk te verduisteren, wil je goed kunnen slapen. Licht verstoort namelijk je slaapcyclus. Of dit nou licht van buiten is, een lamp op de gang of het lampje van je wekker; het kan allemaal voor verstoringen zorgen. Dit heeft effect op de kwaliteit van je slaap, maar het remt ook het herstelproces van je lichaamscellen, dat in de nacht plaatsvindt.
Let op alcohol en cafeïne
In de avond kun je het beste geen cafeïne meer drinken, maar ook overdag kan dit alsnog voor een verstoring zorgen. Let er dus op hoeveel cafeïne, cola, chocolade en zwarte thee je op een dag inneemt. Ditzelfde geldt voor alcohol. Al helpt alcohol je sneller in slaap te vallen, het zorgt er ook voor dat de diepe slaap die nodig is voor een goede nachtrust, door de alcohol veel korter en minder goed is. Let hier dus ook op.
Slapen door middel van therapie of melatonine
Wanneer je moeite hebt met slapen kun je hier medicatie voor slikken, maar het is beter om therapie in te zetten in plaats van slaapmiddelen te gebruiken, omdat deze verslavend kunnen werken. Wil je je slaap verbeteren, dan kun je er ook voor kiezen melatonine te gebruiken. Dit is geen slaapmedicijn maar een supplement, dat je eigen melatonine ondersteunt. Wil je echter helemaal geen pillen slikken om beter te kunnen slapen? Neem dan een half uur voordat je gaat slapen een glas melk of eet en banaan. Hier zitten namelijk stoffen in die het melatoninegehalte beïnvloeden.
Lees ook:Â Mooie wandelroutes in Gelderland