In Nederland hebben we zo’n 25 duizend sportverenigingen waar alles bij elkaar ruim 5 miljoen Nederlanders lid van zijn. In dit artikel laten wij je de meest populaire sporten in Nederland zien. let wel op, het gaat hierbij om sporten waarbij je lid moet zijn van een vereniging. Hardlopen bijvoorbeeld, staat hier dus niet tussen omdat je dat in je eentje kunt doen en niet lid hoeft te zijn van een vereniging.

De top 5

  1. Voetbal – het kan ook haast niet anders dan dat voetbal op de eerste plek staat. Deze sport wordt via de KNVB beoefend door ruim 1,2 miljoen leden. Hier valt niet alleen voetballen op een veld onder, maar ook zaalvoetbal, straatvoetbal, strandvoetbal, schoolvoetbal, G-voetbal en 45+ voetbal.
  2. Tennis – de KNLTB heeft ongeveer 600.000 leden die verspreid zitten over zo’n 1700 verenigingen door heel Nederland. Deze bond organiseert niet alleen de Nederlandse Tennis Eredivisie, maar ook de Davis Cup, Hopman Cup, Fed Cup en Wheelchair Tennis Masters.
  3. Sportvissen – deze sport staat op de derde plek, en telt ruim 570.000 leden. Zij zijn allemaal lid van de bond Sportvisserij Nederland, de overkoepelende organisatie van 900 lokale hengelsportverenigingen en regionale federaties. Om te mogen vissen dien je in het bezit te zijn van de VISpas, die je bij deze bond aan kunt vragen. Daarnaast kun je ook deelnemen aan verschillende viswedstrijden en kun je je abonneren op het Visblad.
  4. Golf – de KNGF telt ongeveer 400.000 leden die verdeeld zijn over zo’n 300 verenigingen. Een lidmaatschap bij een golfvereniging kan puur recreatief zijn maar je kunt ook wedstrijden spelen. Daarnaast biedt de KNGF ook een opleiding tot golfprofessional aan.
  5. Gymnastiek – binnen de KNGU zijn ruim 300.000 leden te vinden. Dit zijn niet alleen maar leden die turnen, maar ook acrobatische gymnastiek, jazzdance, streetdance, freerunning, groepsspringen en trampoline springen vallen hieronder.

Overige populaire sporten

Naast de bovenstaande top vijf zijn er natuurlijk nog een aantal sporten die binnen Nederland veel beoefend worden bij verenigingen. Dit zijn onder andere:

  1. Hockey – er zijn in Nederland zo’n 315 hockeyclubs te vinden in Nederland die samen ruim 250.000 leden tellen. Deze zijn allemaal aangesloten bij de KNHB. Binnen deze bond worden zowel zaal- als veldhockey beoefend.
  2. Paardrijden – bij de KNHS vind je ruim 200.000 leden die verdeeld zijn onder 1200 verenigingen. Er worden wedstrijden georganiseerd voor de onderdelen dressuur, springen, mennen, eventing, reining, voltige, endurance en de aangespannen sport.
  3. Atletiek – de Atletiekunie heeft 140.000 leden en dit aantal neemt nog altijd toe. De leden zijn onderverdeeld in ongeveer 300 kleine verenigingen. Binnen de atletiek zijn de volgende onderdelen van toepassing: looponderdelen, hindernislopen, estafettes, snelwandelen, springonderdelen, meerkampen en werponderdelen.
  4. Zwemmen – binnen de KNZB zitten ongeveer 140.000 leden die de volgende zwemsporten beoefenen: waterpolo, wedstrijdzwemmen, openwaterzwemmen, schoonspringen en synchroonzwemmen. Deze leden zijn onderverdeeld over zo’n 440 zwemverenigingen.
  5. Volleybal – de KVB telt 115.000 leden die zijn verdeeld over 1000 volleybalverenigingen.

Lees ook: De vriendinnenvakantie; doen of niet?

Vorig artikelDe vriendinnenvakantie; doen of niet?
Volgend artikelTips om de kinderkamer makkelijk te veranderen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here