Twijfel je of je een auto moet gaan leasen omdat je niet zo goed weet hoe dit werkt? In dit artikel leggen we het aan je uit! Er bestaan namelijk verschillende vormen van leasen. welke vorm je ook kiest, als je een auto leaset is deze niet van jou maar blijft hij eigendom van de leasemaatschappij. Door middel van een contract mag je gebruik maken van de auto tegen een vast bedrag per maand.

Verschillende vormen van leasen

Er zijn drie verschillende vormen van het leasen van een auto. Onderstaand vind je alle drie de vormen, samen met een duidelijke uitleg.

  • Operational Lease – wanneer je gebruik maakt van deze vorm van leasen betaal je ook voor het onderhoud, de verzekering, belasting en eventuele reparaties. Al deze punten zijn opgenomen in het maandbedrag dat je voor de auto betaalt. Naast dit maandelijkse bedrag hoef je dus alleen voor de brandstof te betalen.
  • Flexibele lease – bij deze vorm van leasen heb je aanzienlijk meer vrijheid. Je hebt namelijk de mogelijkheid om al na 12 maanden de auto weer in te leveren. Ook bij deze vorm hoef je enkel de brandstof extra te betalen, de rest vind je allemaal overzichtelijk in een factuur.
  • Stock lease – hierbij lease je een jong gebruikte auto, waarmee je direct weg kunt rijden. De financiering van de afschrijving vervangt voor een gedeelte, waardoor je een gunstig maandtarief krijgt. Daarnaast heb je weinig financiële risico’s.

 

Wat zijn je wensen voor het leasen van een auto?

Het is goed om na te denken over wat je wensen zijn. Deze kun je dan eventueel voorleggen bij de leasemaatschappij om te kijken of zij je daarbij kunnen helpen. Je kunt hierbij denken aan:

  • De prijs per maand
  • Looptijd
  • Merk
  • Brandstof
  • Energielabel
  • Transmissie
  • Carrosserie
  • Extra opties

Aantal kilometers

Een ander goed punt om over na te denken is het aantal kilometers dat je per jaar denkt te gaan rijden met de leaseauto. Ga je er ook privé mee rijden, dan moet je deze ook meenemen in je berekening. Het aantal kilometers heeft namelijk invloed op het af te lossen maandbedrag. Kies dus voor de juiste hoeveelheid, zodat je niet over het aantal kilometers heen gaat. Gebeurd dit wel, dan betaal je per kilometer extra. Maar rij je te weinig dan je hebt opgegeven, dan wordt er per kilometer een bedrag in mindering gebracht.

Hoe zit het met de bijtelling?

Wanneer je een auto zakelijk gaat leasen maar hier ook privé mee gaat rijden, krijg je te maken met bijtelling. De Belastingdienst zit een leaseauto als loon in natura, en daarom moet hier belasting over betaald worden. De bijtelling is afhankelijk van de leeftijd van de auto, de waarde en het type. Daarnaast speelt ook je inkomen mee.

Lees ook: Hoe kun je besparen op de autokosten?

Vorig artikelHoe kun je besparen op de autokosten?
Volgend artikelDe inboedelverzekering, waar is deze voor?

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here